نگهداری کالا
بعد از بحث ورود کالا به انبار به موضوع بسیار مهم نگهداری کالا می رسیم. نگهداری کالا در انبار بستگی به نوع انبارها دارد . روش های نگهداری و گردش کالا در انبار ها متفاوت است برای مثل انبار مواد غذایی ، انبار مواد بهداشتی ، انبار لوازم الکترونیکی ، انباردارو ، انبار خشکبار، انبار قطعات خودرو،انبار آهن آلات ، انبار منسوجات،انبار مواد شیمیایی و... به طور حتم روش های نگهداری در هر یک از انبارهای نامبرده متفاوت میباشد . در انبار مواد غذایی یا بهداشتی بحث FIFO و LIFO برجسته تر از انبار لوازم الکترونیکی است و یا نحوه نگهداری کالا در انبار لوازم الکترونیکی متفاوت از انبار آهن آلات میباشد . اما یکسری اصول کلی وجود دارد که میتواند برای همه انبار ها مورد استفاده قرار گیرد . اصولی مانند کد گذاری کالا ، نحوه چیدمان کالا ، دسترسی آسان به کالا ، آدرس دهی به کلیه های کالاها در انبار و داشتن سیستم انبارداری مناسب جهت کنترل هر چه بهتر بر موجودی و گردش کالا.
چیدمان مناسب
برای دسترسی هر چه بهتر باید حجم و وزن هر کالایی مورد بررسی قرار گیرد ، کالا هایی با حجم و یا وزن بالا باید در مکانی نزدیک به درب خروج نگهداری شود و کالا های سبک و با حجم کم میتواند دورتر یا در طبقات بالا (در صورت چند طبقه بودن) قرار داده شود.همچنین کالاهایی که سرعت گردش بالایی دارد میبایست به درب خروج نزدیکتر باشد . کالاهای قابل اشتعال باید در مکانی مناسب قرارداده شوند.
قفسه یا کف انبار
در اکثر انبارها نیاز مبرم به قفسه بندی وجود دارد اما در برخی مواقع بدلیل هزینه بالای راه اندازی قفسه برای کالاهایی با حجم بزرگ شرکت ها از این کار صرف نظر کرده و کلیه کالاها را بر روی کف انبار چیدمان میکنند ، در صورت چیدمان کف حتما باید از خط کشی و آدرس دهی استفاده شود و برای کالاهای با وزن کم و حجم کم حتما باید از قفسه بندی استفاده کرد.
انبارهای حساس
درانبارهای مانند مواد غذایی و دارویی و بهداشتی که تاریخ انقضا دارند ، مباحث مربوط به FIFO و LIFO که بعدا در بحثی جدا به آن خواهیم پرداخت باید کاملا دقیق اجرا شود . عدم توجه به چیدمان مناسب در این انبارها میتواند مشکلات غیر قابل جبرانی برای شرکت ها به بار بیاورد.
تولید در کنار انبارداری
در برخی مواقع شاهد آن هستیم که تولید و انبار در یک مکان مشغول به فعالیت هستند ، انبار دار یا مسئول انبار باید هماهنگی بالایی با واحد برنامه ریزی داشته باشد تا چیدمان به نحوی باشد که پروسه تغذیه و تخلیه در کمترین زمان و با بیشتری کیفیت انجام شود.
امنیت انبار
بلایای طبیعی همیشه در کمین انبارها هستند . در انبارهای مدرن امروزی به این بحث توجه ویژه ایی شده و لوله کشی ، تهویه و سیستم های اعلام حریق برای انبارها در نظر گرفته می شود . در بسیاری از انبارها بدلیل قدیمی بودن سازه از کپسول های آتش نشانی استفاده میشود . در انبارهایی که از کارتن های بسته بندی شده استفاده شده است میبایست محل دقیق عبور سیم های برق مورد بررسی قرار گیرد ، کپسول ها در زمان مقرر شارژ شوند و موارد دیگر که وابسته به نوع انبار میباشد.
نظافت
همانطور که در بحث 5S مطرح شد ، یکی از موارد مربوط به نظافت و تمیزی محل انبار بود، در همه انبارها باید این مورد رعایت گردد و از همه کالا باید به دور از رطوبت باشد .
تجهیزات نگهداری
به زودی در مطلبی جداگانه تجهیزات انبار داری بهمراه تصاویر در وبسایت فریز ویر منتشر خواهد شد.
مدیریت موجودی
اگر مدیریت موجودی با انباردار میباشد و واحد انبار میبایست کسری یا اضافات اقلام انبار را جهت سفارش و یا فروش اعلام کند ، انبار دار باید به صورت روزانه این مورد را بررسی نماید و در زمان مناسب اطلاع رسانی کند . نهایت سعی بر این باشد که هیچگونه کالای بلاتکلیف در انبار وجود نداشته باشد . انبار کالاهای ایراد دار از انبار اصلی میبایست جدا باشد .
امنیت کارگران
در همه انبارها شعار " اول ایمنی بعد کار" میبایست رعایت گردد . لباس و کفش مناسب یکی از اصول های اولیه هر انبار دار میباشد . در جابجایی کالاها حتما میبایست نیرو به تعداد کافی باشد تا هم به کالا آسیب نرسد و هم به نیروی انسانی .